Trafiksikker på elcykel

Elcykler er blevet populære og måske har du også overvejet at købe en elcykel? Enten som alternativ til din almindelige cykel eller som en ekstra cykel til de lange ture. Måske ligefrem et alternativ til bilen.

Trafiksikker på elcykel med GF Fonden

Selvom en elcykel ligner en almindelig cykel, så er den på mange måder anderledes. Derfor er det vigtigt, at du overvejer, hvad du helt præcist har brug for. Og glem ikke din sikkerhed. Vær indstillet på at du skal lære at bruge en elcykel. Gør du det, så kan du se frem til mange gode timer på cyklen.

Trafiksikker på elcykel – 10 gode råd

Vi har samlet 10 gode råd, så du er godt klædt på, når du skal ud at købe elcykel og bagefter lære at cykle på den.

  1. Hvad er dit behov? Inden du køber en elcykel, skal du gøre dig klart, hvad den skal bruges til. Skal den fx være praktisk og bruges til den daglige transport og de daglige indkøb? Eller skal den bruges til motion og cykelture i skoven? Der findes mange forskellige typer af elcykler, der dækker forskellige behov – og det er vigtigt at vælge den rigtige.
  2. Prøv elcyklen hos en forhandler, og prøv gerne flere forskellige modeller. Ligesom med almindelige cykler, skal elcyklen passe perfekt til dig.
  3. Undersøg brugervenligheden. En elcykel er nem at cykle på, men er den også nem at komme rundt med? Er der plads til cykeltasker og cykelkurv? Kan du løfte den op på bilens cykelstativ? Holder batteriet til den længde ture, du gerne vil bruge den til?
  4. Øv dig et stille og roligt sted, inden du for alvor begiver dig ud i trafikken. Du vil opleve, at det kræver tilvænning og øvelse at cykle sikkert på elcykel.
  5. Vær opmærksom på din fart. Når du kører på elcykel, skal du være opmærksom på, at du for bilister på afstand ligner en helt almindelig cyklist. Bilister kan derfor have en tendens til at vurdere din fart forkert.
  6. Vær opmærksom på start og stop. Elmotoren hjælper dig hurtigere i gang, og den fortsætter også med at trække i nogle sekunder efter, at du er stoppet med at træde i pedalerne. Du vil derfor opleve, at du starter hurtigere end andre, og at det tager lidt længere tid for dig at stoppe.
  7. Bliv set. Brug reflekser – gerne i form af refleksvest – og vælg iøjefaldende farver, så du skiller dig ud i trafikken og bliver set.
  8. Brug cykelhjelm.
  9. Hold din cykel ved lige. Få den smurt, vasket, efterspændt m.m., og sørg for, at sikkerhedsudstyr som bremser, lys, reflekser og ringeklokke er i god stand
  10. Pas på batteriet. Batteriet i elmotoren påvirkes af lave temperaturer. Lad det op indendørs, og følg producentens anvisninger.